Vinařství Laurent Šatov

Rádi bychom Vám představili  vinařství Laurent Šatov. Rodinný sklípek se nachází ve vinařské obci Šatov – Znojemská podoblast.

 

Láska nejenom k degustaci vín, sommeliérství, ale i technologii výroby u mě začala již při studiích v Anglii, kde jsem studoval v Manchesteru obor Business finance a marketing na University of Bolton. Tím, abych mohl studovat vysokou školu. Ale z finančních důvodů i zaměstnání na plný úvazek, jediné možné zaměstnání, které se dá vykonávat po večerech a víkendech byla restaurace. A právě po čase jsem se propracoval až do nejprestižnějších italských a francouzských restaurací v okolí Manchesteru. Kde začala moje vášeň pro víno. Tím, že jsme nabízeli opravdu kvalitní a drahá světová vína, musel jsem projít someliérstvím a složit patřičné zkoušky včetně „blind tasting“ (poznávání vína poslepu). Po návratu do České republiky jsem ještě prodělal sommeliérské kurzy zakončené zkouškami pod vedením pana Kopečka a Na zarčuka ve Vinařské akademii ve Valticích.

 

Výroba

Výroba vína vinařství Laurent Šatov začala, jak už to tak bývá, v relativně malém množství, které stačilo pro naše ubytované hosty v penzionu. Objem vyráběného vína však každoročně stoupal, společně s kvalitou. Vína vyrábíme metodou řízeného kvašení, což je technologický postup výroby aromatických a v chuti harmonických vín. Tato vína se potom vyznačují čistou chutí a vůní s jemnějším a výraznějším odrůdovým charakterem. Již po pár letech jsme získali hezká ocenění vítězů v odrůdě nebo každoročně zlaté medaile na místních výstavách. Snažíme se tedy tento trend zachovat. Naši hosté si mohou vychutnat vína a užít si atmosféru rodinného nekomerčního vinařství.

V roce 2018 jsme začali kopat nový sklep. Tím, že jsme si pozvali psychotronika s virgulí, který nám prozradil, že se nám na pozemku skrývá starý kamenný sklep o kterém nikdo 4 generace nevěděl. Rozhodli jsme se ho najít a propojit ho se starým sklepem. Po dlouhé a náročné práci Vám nyní můžeme nabídnout degustaci ve sklepě, který jsme dokončili na jaře 2019. Tento sklep má kapacitu až 40 osob. Je přístupný z parkoviště v našem uzavřeném areálu a je ideální pro degustaci vín i pro vetší skupiny s živou hudbou (cimbálka, harmonikář, …).

Vinařství Laurent Šatov

Vinařství Laurent Šatov - Patron vín úzce spjat s jménem

Příjmení Lorenc pochází z latinského jména Laurentius (t.j. Vavřinec nebo Laurent). Vinaři odjakživa uctívali jako své patrony světce. V českých a moravských krajích byli a jsou uctíváni například svatý Urban nebo Vavřinec. Svatý Laurent (Vavřinec) je vzýván za úrodu vinných hroznů. Světec bývá znázorňován jako mladý jáhen s roštem a knihou. Často také s váčkem s penězi nebo chlebem. Díky našemu příjmení jsme tedy hrdě pojmenovali vinařství na Laurent Šatov.

Vinařství Laurent Šatov - Výroba vín

Výroba probíhá kombinací tradičních a moderních metod, které dovolí technologie malého vinařství. Bílá vína vznikají za pomoci řízeného kvašení ve skle, plastu a nerezových tancích. U červených vín probíhá malolaktická fermentace a vína zrají nejméně rok. Momentálně jsou vína deklarována jako zemská, hrozny ale splňují podmínky přívlastků. 

Nerezový mlýnkoodstopkovač je velkým pomocníkem při zpracování hroznu. Celé hrozny dokáže separovat od stopek, které vypadávají stranou a mlýnek rozemílá bobulky do kádě na následný rmut. V kádích se poté rmut nechá macerovat tak dlouho, podle toho, jestli pracujeme na bílém, růžovém, nebo červeném víně.

Pomocí moderního nerezového hydrolisu dosáhneme šetrného lisovaní hroznu. Lis funguje na principu plnění gumového měchu vodou při tlaku cca 3 Bar, který se roztahuje a tlačí tak bobulky proti nerezové stěně. Tím, že měch je flexibilní, je tak mnohem šetrnější k lisování a nemačká zrníčka hroznu, jak tomu bývá u hydraulického lisu. Dosáhneme tím tedy dobré výlisnosti a máme jistotu, že ve vymačkané šťávě nejsou nežádoucí látky.

Po odkalení vylisované šťávy přečerpáváme do kvasných nádob. Kde se štáva rozkváší pomocí kulturních kvasnic a započíná tak etapa takzvaného školení vína. Po zastavení kvašení přečerpáváme do nerezových tanků a dřevěných sudů. Kde víno nazrává až do lahvování.

Následně se nazrálé a stabilizované víno převáží do profesionální plnírny vinných lahví, kvůli perfektní čistotě v naprosto sterilním prostředí. Taková vína mají poté mnohem delší životnost a zachovají si mnohem déle svoji kondici a aromatické látky.